Gemiddeld weer op 2 juli volgens de klimatologie . Maximum- en minimumtemperatuur staat links, rechtsboven het percentage uren zon per dag en linksonder de kans op regen.

In de verte zie je slagschaduw van de eclips al naderen. Je weet, nu is het secondenwerk. Je hebt hier dagen naartoe gewerkt, dit moment. Je bent in de droogste woestijn ter wereld geweest. De Atacama heb je in je hart opgenomen. De kleuren, de stilte, de waanzinnige sterrenhemel. Je hebt de Europese telescoop op een berg in de woestijn gezien, effecten van de klimaatveranderingen in het landschap waargenomen.

eclipse1.JPG

Maar hier kwam je voor: het wordt stil en donker. De zon verdwijnt achter de maan en is te zien als een perfecte ringvormig zwart gat tegen de diep donkerblauwe achtergrond van de lucht.

 Chaxa meer in de Atacama woestijn

Chaxa meer in de Atacama woestijn

We bezoeken de Atacama woestijn. Hier is de lucht extreem helder en zodra het donker wordt zien we de meest fantastische sterrenhemel.

 Large Telescope :  Credit:  ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Large Telescope : Credit: ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

JE WILT MEER WETEN

2012-07-01 10.38.55.jpg

Eric Terpstra, meteoroloog en jouw reisleider op deze reis

Bel me 06 5757 0846 of stuur een email

Ervaring: Verschillende reizen in Chili en Argentinië

WANNEER

De zonsverduistering is op 2 juli omstreeks 16:30 plaatselijke tijd en duurt ongeveer 2 en een halve minuut.

WAAR NAARTOE

Wij kiezen niet voor één locatie, maar kiezen uit meerdere plekken in Chili of Argentinië omdat we dan de grootste kans hebben op helder weer. Aan de Argentijnse kant kan bij een koufrontpassage veel bewolking blijven hangen en dat zou het feestje aardig bederven. In Chili kan het ook bewolkt zijn door een koufront. Maar, het komt zelden voor dat het aan beide kanten van de Andes bewolkt is. Vlak van te voren bepalen we op welke heuvel we gaan staan. Zo zijn we flexibel en vrijwel zeker van de eclips bij heldere hemel.

climate map.JPG

VEILIGHEID

Lees er alles over op onze speciale pagina over dit belangrijke onderwerp.

ONZEKERHEID

De eclips komt er, maar hoe het zit met de bewolking is onzeker. Doordat wij een gebied kiezen met het beste weer is de kans vrijwel 100% dat we de eclips daadwerkelijk gaan meemaken. Wij houden verschillende locaties achter de hand, zodat we bij ongunstig weer naar een alternatieve locatie kunnen vertrekken, zowel in Chili als in Argentinië.

 
 

PROGRAMMA

Een verkort programma gericht op de zonsverduistering is ook te boeken. Je vertrekt dan op zaterdag 29 juni en bent of vrijdag 5 juli weer in Nederland. Het programma van deze 7-daagse reis begint op het vliegveld van Santiago bij aankomst op zondag 30 juni.

santiago-de-chile-1308785.jpg

Zondag 23 juni 2019 - Amsterdam - Santiago de Chili - Maandag 24 juni

We vertrekken in de middag of avond vanaf Schiphol naar de hoofdstad van Chili: Santiago, waar we op maandagochtend aan zullen komen. We gaan naar ons hotel en relaxen wat. In de middag verkennen we de stad.

Overnachting: comfortabele accommodatie in Santiago

tower-2403587.jpg

Dinsdag 25 juni

In de ochtend vertrekken we per vliegtuig naar Antofagasta, in het noorden van het langwerpige land. We bezoeken de stad en lopen naar La Portada, een rotsachtige boog in zee aan de noordkant van de stad.

Overnachting: comfortabele accommodatie in Antofagasta

La Portada.JPG

La Portada, langs de kust bij Antofagasta


map_Atacama.JPG

Onze route in de Atacama woestijn

Woensdag 26 juni: Quillagua, de droogste plaats op aarde

Donderdag 29 juni: El Tatio Geiser & Valle de la Luna

Vrijdag 30 juni: Laguna Cejar, Lagunas Miscanti & Minique en Salar de Atacama

Zaterdag 1 juli: Berggebied Very Large Telescope

turismochile_297500501.jpg

Woensdag 26 juni - Oase Quillagua: Droogste plek op aarde

Vandaag staat een road-trip op het programma, waarbij we onder andere Quillagua aandoen, de droogste plek op aarde. Op 25 maart 2015 was het zeer bijzonder weer in de woestijn: op sommige hoger gelegen delen viel meer dan 50 cm sneeuw en in Quillagua viel zelfs 4 mm regen. Dat was voor het eerst sinds 1919 dat er weer eens regen viel. Een plek waar het bijna 100 jaar kurkdroog was geweest!

In de ochtend rijden we langs de ruige kusten ten noorden van Antofagasta. Heel vaak langt hier lage bewolking of zelfs mist door het koude zeewater vlak voor de kust. Door de overheersende zuidenwinden komt daar koud water van diep in de oceaan naar boven. Bij Tocapilla slaan we rechtsaf door de bergen het binnenland in. Waarschijnlijk zien we de zon al vrij spoedig en wordt de dorheid van de woestijn nog duidelijker. In de middag verkennen we San Pedro gelegen op de hoogvlakte (2500 meter).

Overnachting: lokale accommodatie in San Pedro de Atacama

chile-889575.jpg

Donderdag 27 juni - El Tatio Geiser & Valle de la Luna

Vanuit San Pedro rijden we noordwaarts naar de gejsers van El Tatio. De gejsers liggen aan de rand van een reeks 5000m+ vulkanen op de grens met Argentinië. El Tatio is het grootste veld met geisers op het zuidelijk halfrond met in totaal circa 80 actieve rokers. In de middag verplaatsen we ons weer terug naar San Pedro en verder naar de ‘Maanvallei’. Een bizar rotslandschap waarvan mensen zeggen dat het op de maan lijkt. Heel bijzonder, want wie is er nu op de maan geweest? Kennelijk komt het overeen met ons beeld van de maan.

valley-of-the-moon-965650.jpg

Zoals elke avond genieten we van de uitzonderlijke heldere sterrenhemel. We doen een workshop melkwegfotografie en trekken er na het avondeten op uit naar een donkere plek om foto’s te maken.

Overnachting: lokale accommodatie in San Pedro de Atacama

AdobeStock_186022534.jpeg

Vrijdag 28 juni - Lagunas Cejar, Miscanti & Minique en Salar de Atacama

We bezoeken vandaag drie verschillende meren. De laguna Cejar is vlakbij San Pedro en is onderdeel van de zoutvlakte die vlak ten zuiden van de stad begint. De meren Miscani & Minique liggen in het hooggebergte op 4000 meter. We zullen daar niet heel lang blijven in verband met de hoogte.

Er vertoeven vele flamingo’s in het gebied. Het nationale park is vernoemd naar deze roze vogel. In de namiddag rijden we terug naar Antofagasta.

Overnachting: comfortabele accommodatie in Antofagasta

Laguna Cejar


Laguna Miscanti


Salar de Atacama

ESO G Hüdepohl (atacamaphoto com) copy.jpg

Zaterdag 29 juni - Very Large Telescope (VLT)

In de ochtend rijden we naar het observatorium Paranal waar de door de Europese Unie gefinancierde ‘Very Large Telescope’ zich bevindt. We bezoeken de locatie en we hebben een rondleiding (onder voorbehoud van annulering door ESO VLT) De Very Large Telescope of VLT is een zeer geavanceerd astronomisch observatorium, dat gevestigd is op de berg Cerro Paranal in de Atacamawoestijn op 2635 meter hoogte. Het observatorium bestaat uit vier grote 8,2-meter spiegeltelescopen van het type Ritchey-Chrétien, die de Unit Telescopes of UT’s worden genoemd, en een aantal kleinere telescopen met een spiegeldoorsnede van 1,8 m.

Overnachting: comfortabele accommodatie in Antofagasta

AdobeStock_96633844.jpeg

Zondag 30 juni - Terugvlucht naar Santiago

Vandaag vliegen we terug naar Santiago en gaan met de auto verder naar het gebied van de zonsverduistering. We besluiten vandaag of morgenochtend of we de Chileense of Argentijnse kant gaan bezoeken. Onze meteoroloog doet een uitgebreide analyse van het weer op basis van de meest recente weermodellen en satellietbeelden. Met name zullen we koufronten en/of uitgestrekte wolkenvelden in beeld brengen.

Als we voor Chili kiezen komen we in de avond aan in La Serena, een kustplaats in de totaliteitszone. Kiezen we voor Argentinië, dan overnachten we elders. We nemen dan de pas bij Cristo Redentor de los Andes waar we bij goed weer zicht hebben op de hoogste berg van Zuid-Amerika, de Aconcagua (6970 meter).

Overnachting: La Serena (Chili), of elders onderweg naar, of in Argentinië

 Bron: Google Maps

Bron: Google Maps

vicuna-1273596.jpg

Maandag 1 juli - voorbereidingen

We gaan het gebied van de maximale zonsverduistering volledig verkennen waarbij we een aantal potentiële plekken bezoeken waar we de zonsverduistering maximaal kunnen beleven. Daarvoor gaan we op zoek naar een heuvel of berg met vrij uitzicht op het westen en noordwesten, daar komt immers de slagschaduw vandaan vlak voor de volledige verduistering. Een aantal opties die we in gedachten hebben: Mamalluca observatorio nabij Vicuña bij de rand van het Andes gebergte of een heuveltop in de buurt van La Higuera nabij de kust. We sluiten een bezoek aan Argentinië ook niet uit, afhankelijk van het weer. Daar hebben we een heuvel op het oog ten zuidoosten van Bella Vista.

We laten onze keuze afhangen van het weer, zodat we niet voor onaangename verrassing (bewolking) komen te staan als we ons vastleggen op één plek.

Het zoekgebied bestaat uit het gehele berggebied ten oosten van La Serena

Overnachting: in La Serena of ten oosten van de Andes in Argentinië

Dinsdag 2 juli - De zonsverduistering

Uiterlijk vanochtend besluiten we op welke plek we de zonsverduistering gaan bekijken. We maken daarvoor gebruik van de allerlaatste weerkaarten en radar- en satellietbeelden. Onze ervaren meteoroloog kiest dan de ultieme locatie uit. Dat zal altijd op een heuvel zijn met vrij zicht op het westen en noordwesten. Daar gaan we de maan voor de zon zien schuiven! En we willen uiteraard de slagschaduw meemaken, dus vrij uitzicht op het westen en noordwesten is essentieel!

Overnachting: in La Serena of ten oosten van de Andes in Argentinië

clouds-countryside-daylight-51947.jpg

Woensdag 3 juli - Terug naar Santiago

In de ochtend rijden we voldaan terug naar Santiago. ‘s Middags bezoeken we een ‘viña’ (wijngaard) in de buurt van de stad - inclusief proeverij. In de stad wacht ons een uitgebreid afscheidsdiner (inclusief). We vertellen elkaar verhalen en kijken terug op enerverende momenten en talloze bijzondere ervaringen.

Overnachting: comfortabele accommodatie in Santiago

square-2413005.jpg

Donderdag 4 juli - terug naar Nederland

Het vliegveld van Santiago is een uurtje rijden vanaf ons hotel. Vandaar nemenr we het vliegtuig terug naar Nederland. We komen de volgende ochtend weer aan op Schiphol.