VERTREK JANUARI OF FEBRUARI 2023 of 2024

OF

Daar sta je dan, in je zwembroek , ga ik dit wel echt doen?” denk je. Je voelt de kou niet, want de adrenaline gutst door je aderen. Je loopt het water in en neemt een duik. En nog een duik. Dan weet je het: je leeft! Je voelt alles om je heen, maar echt koud heb je het nog steeds niet. Pas als de reisleider een handdoek om je heen hangt, besef je wat je hebt gedaan en bal je je vuist in de lucht. De warme chocomelk smaakt je beter dan ooit.

Sinterklaas.jpg

De thermometer staat op -50. Je stapt de warme auto uit en meteen voel je de extreme kou. Je huid begint te tintelen, je longen vullen zich met de koude lucht. Eigenlijk wil je weer instappen, maar toch blijf je vol verwondering buiten staan.  Je geniet van deze extreme ervaring in dit fascinerend landschap.

iceroad2.jpg

Je dendert met 100 km/uur over een ‘Zimnick’, een ijsweg over de rivier. Het hobbelt een beetje en je realiseert je dat onder de twee meter dikke ijslaag één van de grootste rivieren te wereld stroomt. Je ziet grote groepen rendieren, voort gedreven door eeuwig dronken herders. Je ervaart het immense landschap van de Taiga met z’n rivieren, bossen en open plekken.

Als je door de Verchojansk bergen rijdt, begrijp je niet hoe de lokale bevolking hier stand houdt tussen die reusachtige witte toppen. Je verbaast je hoe klein en harig de koeien en paarden zijn. Je geniet van de enorme gastvrijheid en lekkernijen van de breed lachende Sakha, een volk dat hier 500 jaar geleden vanuit Mongolië naar toe trok en een taal heeft die verwant is aan Turkije.

In Oimjakon verpulver je jouw persoonlijke temperatuurrecord met tientallen graden. Je ervaart de prikkeling in je neusgaten als je inademt, de tinteling op je huid en de kick dat jouw warme kleren en schoenen je lekker warm houden.

200-41.jpg

Je ziet kokend hete thee in miljoenen ijskristallen uiteen vallen als je de inhoud van je bekertje de lucht in gooit. Later zie je op de video de ijskristallen rood-oranje oplichten door de laagstaande zon.”

JE WILT MEER WETEN

116_1003.jpg

Eric Terpstra, meteoroloog en jouw reisleider op deze reis

Bel me 06 5757 0846 of stuur een email

Ervaring: winterreizen in Siberië, Alaska, Yukon, NWT, Noorwegen

WANNEER

De koudste tijd van het jaar is van halverwege december tot eind februari. We kiezen de eerste week van februari, omdat de dagen dan veel langer zijn dan eerder in januari of december. Ook het Russische record is van deze tijd van het jaar, op 5 februari 1933 daalde de temperatuur naar -66,7°C in Oimjakon. Dat is overigens het officiële record. Er ciruculeren ook andere waarden tot zelfs -72°C!

WAAR NAARTOE

Onze reis voert ons naar de oostelijke delen van Siberië waar het klimaat het meest extreem is. Verrassend genoeg is de moderne stad Yakutsk de afgelopen jaren uitgegroeid tot meer dan 300.000 inwoners. Mensen zijn aan de kou gewend en kleden zich er gewoon op. Dat zullen wij ook doen.

map_teaser.JPG

VEILIGHEID

Lees er alles over op onze speciale pagina over dit belangrijke onderwerp.

ONZEKERHEID

Hoewel Oimjakon de koudste bewoonde plek op aarde is, verandert ook daar het weer van tijd tot tijd. Dat betekent dat het niet altijd -50°C is, soms 'warmt' het op tot -30°C midden in de winter de winter. In meer dan 100 jaar was de temperatuur begin februari nooit hoger dan -15°C.

 

PROGRAMMA



20180310_163529.jpg

DAG 1/2 - Amsterdam - Jakoetsk

We vertrekken vanaf Schiphol via Moskou naar Jakoetsk, de hoofdstad van autonome republiek Sacha in het oosten van Siberië. De vlucht van Moskou naar Jakoetsk passeert 6 tijdzones en we komen de volgende ochtend aan.


20180314_185506.jpg

DAG 2 - Jakoetsk

Bij aankomst in Jakoetsk pakken we onze bagage en staan we al heel snel buiten. Het is een klein vliegveld en de kou slaat je meteen om de oren als je de deuren opent. We gaan meteen op weg naar onze eerste bestemming: een lokale boerderij in Tulagino, op ongeveer 15 minuten rijden. Daar worden we verwelkomd door de boer en boerin. Ze laten ons zien hoe men de winter doorkomt. We zien hoe paarden drinken uit een gat dat de hele winter open gehouden wordt in de 2-meter dikke ijslaag achter de boerderij. Daarna krijgen we een traditioneel Sacha lunch. Alles is van de boerderij, biologisch. Een specialiteit is Mors, een soort sap van bessensoorten. Maar ook diepgevroren lever, wat als een lokale lekkernij bekend staat. We zien ook hoe men water krijgt in een gebied zonder waterleidingen.


116_0940.jpg

DAG 3 - Door de eindeloze Taiga en over 'Zimniks'

We vertrekken rond 9 uur voor onze eerste etappe naar Oimjakon. De rit begint al direct spectaculair met een oversteek over de Lena rivier via een ‘Zimnik’, een weg die in de winter over rivieren of meren loopt en door de lokale overheid wordt onderhouden. De volgende stop is bij de grens tussen twee regio’s. Daar laten we wat eten en drinken achter voor de lokale goden en geesten.

Er is tijd om tussentijds te stoppen voor foto’s en we houden uiteraard de temperatuur in de gaten nu we dichter bij de koudepool komen. We lunchen in Churapchinsky. Daarna rijden we nog enkele uren over de Taiga. Vlak voordat we aankomen in ons eenvoudige onderkomen in Chandyga gaan we opnieuw over een ‘iceroad’ bij het drop Nizhny Bestyakh. We slapen in 2- of 3-persoonskamers.

Overnachting

Lokale accommodatie in Chandyga


417.jpg

DAG 4 - Van de Taiga de bergen in naar de koudepool

Een lange dag met als eindbestemming Oimjakon. Na een paar uur bereiken we de Werchojansk bergketen, maar we nemen eerst nog foto’s in het dorp Teply Klyuch en het gedenkteken van de slachtoffers van de Gulag’s (de strafkampen van de Sovjets). We stoppen verschillende malen voor het fantastische uitzicht, o.a. bij de Sharam rivier, bij Devil Gate Bridge over de Agayakan en bij een punt waar de bergen uit elkaar lijken te splijten. In Kyumber lunchen we en tanken we de auto’s vol voor de laatste etappe naar Oimjakon over de Kolyma weg die zich door de bergen slingert.

alverwege de avond komen we aan in onze accommodatie. Oimjakon is een dorp in een regio met verschillende valleien die ook bekend staan als Oimjakon. Het weerstation waar de laagste temperatuur is gemeten ligt niet in het dorp, maar dichter bi. In bij het stadje Tomtor. Het officiële record is -67,7 graden, gemeten begin februari 1893. In januari en de eerste helft van februari dalen de temperaturen 's nachts meestal naar waarden tussen de -45 en -55. Uiteraard checken we de temperatuur de hele dag terwijl we onderweg zijn, misschien dat we in de avond al onder de -50 komen. Zodra dat lukt toosten we daarop met een glaasje Russische wodka!

Overnachting

Eenvoudige accommodatie in Oimjakon of Tomtor

thermometer.jpg

DAG 5 - Koude-experimenten en Sakha cultuur

We verblijven 2 nachten in de Oimjakonvallei in eenvoudige onderkomens. Meestal zal dat zijn in een 2- of 3-persoons kamer met gedeelde douche en toilet. Toerisme is hier nog niet doorgedrongen en hotels zoals wij die kennen bestaan dan ook niet. Ze weten hun huizen altijd wel goed op te stoken, we zitten dus regelmatig in ons t-shirt binnen omdat het anders te warm is.

Na het ontbijt gaan we – nog in de schemering – op pad voor een rondritje van een uur of 2. We gaan op speurtocht naar de laagste temperatuur in de vallei. Als het bewolkt is wachten we tot de volgende ochtend. Vervolgens gaan we bij Chyskhaan, de ‘hoeder van de Noordpool’ langs, we krijgen een certificaat en mogen op de foto met deze man die met zijn lange baard een opvallende verschijning is.

Dan gaan we wellicht het spannendste doen van de hele trip: voor diegenen die het willen staat een kort stukje zwemmen op het programma! Nabij het dorp Oimjakon is een deel van een zijriviertje bijna altijd open door thermische invloeden. Uiteraard staat het iedereen vrij om het te proberen, of om alleen foto’s en video te maken. Het gaat heel snel, je bent niet langer dan 10 sec in het water en als je er uit komt staan we klaar om je met handdoeken snel droog en warm te krijgen.

In de middag doen we de ‘Koudepool games’. Dat zijn spellen die je alleen bij extreme temperaturen kunt doen. Denk aan heet water in de lucht gooien en het boven je hoofd zien uitsneeuwen, of ‘ijsdarts’. We zien hoe de lokale bevolking onder het ijs vist in de Indigirka rivier.

In Tomtor gaan we naar het lokale museum en dalen we af in een ijstunnel. Deze gaat naar een diepte van 10 meter, een plek waar de grond permanent bevroren is, de zogenaamde permafrost. Op deze diepte is het het hele jaar door ongeveer 10 graden onder het vriespunt.(ook als het in de zomer 30 graden is!) De permafrost is hier ongeveer 500 meter dik.

Na het eten volgt een avond met Sakha cultuur.

Overnachting

Eenvoudige accommodatie in Oimjakon of Tomtor

158.jpg

DAG 6 - Via rendierenkamp terug naar Chandyga

Programma

Vroeg in de ochtend gaan we weer onderweg naar Chandyga. We nemen ook de tijd om de koudste plek te vinden en hopen uiteraard op een (persoonlijk) record onder de -50. Onderweg naar Chandyga stoppen we in het dorp Joecheyoejai voor een bezoek aan de rendierendrijvers van Sakha republic. Dit uitstapje is onder voorbehoud, aangezien deze mensen deels nog nomadisch leven.

Overnachting

Eenvoudige accommodatie in Chandyga

20180310_143534.jpg

DAG 7 - Terug in de bewoonde wereld

Het laatste deel van de trip naar de koudepool. We arriveren rond 6 uur ’s avonds in Jakoetsk waar we inchecken in ons comfortabele hotel. De avond is verder vrij om uit te rusten, na te genieten en foto’s te bekijken.


20180315_122920.jpg

DAG 8 - Lenskie Stolby - Lena Pilaren

Na een goed ontbijt staat een excursie naar Lena Pilaren (Lenskie Stolby) op het programma. Het is een populaire bestemming voor de lokale bevolking, zowel in de winter als in de zomer. ’s Zomers varen grote passagiersschepen af en aan. We rijden eerst door dorpjes langs de Lena, maar het laatste uur tijden we over de ‘Zimnik’ verder (weg op het ijs van de rivier). Deze loopt overigens nog veel verder door naar ver weg gelegen steden in het zuiden van Siberië.

We stoppen bij Lena Pilaren en aanschouwen de buitengewone rotsformaties. Ze worden ook wel het Bryce Canyon van Siberië genoemd. Een goed aangelegd pad voert ons in ongeveer 30 minuten naar de top van de berg die een kleine 200 meter boven de rivier uittorent. Het is wel enigszins glad, maar gelukkig zijn er hekken waar je je aan vast kunt houden. Bovenop heb je een fantastisch ijtzicht over de Lena Pilaren en de Lena rivier die hier 3 km breed is.

Vele foto’s verder vertrekken we weer terug naar ons hotel in Jakoetsk. We stoppen nog bij een bevroren waterval, een wandelingetje van 15 minuten. In de avond hebben we een gezamenlijk afscheidsdiner en wisselen verhalen uit.

Overnachting

Tygyn Darkhan Hotel, Jakoetsk

(of vergelijkbaar)


IceTunnel.JPG

DAG 9 - Terugvlucht naar Amsterdam

Na het ontbijt worden we naar het vliegveld gebracht, een ritje van 15 minuten. We vliegen via Moskou terug naar Amsterdam.

 

GOED OM TE WETEN

Je reist naar verre streken met soms uitzonderlijke omstandigheden. Vaak heb je een visum nodig, maar zeker zul je rekening moeten houden met kleding. Daarnaast hebben veel landen afwijkende stekkers. 

20180215_225902 copy.jpg

Paspoort en visum

Voor een bezoek aan Rusland heb je een paspoort en visum nodig. Het paspoort dient tenminste nog 6 maanden geldig te zijn na terugkomst uit Rusland.

Het visum kun je zelf regelen of door een intermediair tegen kosten laten uitvoeren, zie hieronder enkele aanbieders:

Russisch visum

Visum International

Goedkoop visum

ANWB

Wij raden je aan tenminste 4 weken voor vertrek de visumaanvraag te doen vanwege een soms lange doorlooptijd bij de Ambassade. Via VFS,Global kunt u zelf een visum aanvragen. Dan moet je wel naar Den Haag afreizen voor het inleveren van de documenten.

Meer informatie Visum

bigstock--195741646.jpg

Vaccinaties en gezondheid

Voor dit gebied zijn geen inentingen nodig of verplicht. Via LCR kunt u lezen welke vaccinaties aangeraden worden.Enkele informatieve websites:

Gezond op Reis

De Reisdokter

netstekkers.gif

Stekkers

In Rusland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Als je in Nederland of België woont heb je geen reisstekker nodig in Rusland.

bigstock-Changing-Time-7302171.jpg

Tijdverschillen

In Jakoetsk is het 8 uur later en in Oimjakon 9 uur later dan in Nederland. Als het bijvoorbeeld 11 uur in de ochtend is bij ons, dan is het 7 's avonds in Jakoetsk.

child-fun-jump-69896.jpg

Kleding

Je gaat extreme kou meemaken, die zekerheid heb je. Niet vergelijkbaar met wat je ooit meegemaakt heeft. -30 is echt veel kouder dan -20 en wat dacht u van -50 of nog lager? In de reisinformatie die je van ons krijgt is een uitgebreide paklijst voorzien. Op de voorbereidingsavond zullen we tevens kleding en schoenen meenemen zodat je een idee hebt waar we het over hebben.

android-applications-apps-226664 copy.jpg

Telefoon & internet

In Jakoetsk heb je goed bereik, zowel voor telefoon als voor 4G. De kosten hiervan hangen af van je provider en zijn veelal aanzienlijk.

Wij nemen een hotspot mee waarmee je via WiFi verbinding kan krijgen, dat is een gratis service van ons. Zo heb je internet onderweg (alleen Jakoetsk en omgeving en elders op een enkele plaats) We vragen je dan wel alle automatische updates van apps en foto's naar cloud-diensten uit te zetten.Het is dan ook vaak mogelijk om via internet te bellen, maar ook hier vragen we je dan om de video uit te zetten.

20180310_160003.jpg

Souveniers

n Jakoetsk kunt u in verschillende winkelcentra souvenirs kopen.

bigstock--213783370.jpg

Geld pinnen

In Jakoetsk zijn verschillende banken waar geld gepind kan worden. Bovendien kan er op de meeste plaatsen betaald worden met Mastercard of VISA. Elders is het niet mogelijk en kan alleen met contanten afgerekend worden. Voor 1 euro krijg je ongeveer 70 roubles. Of anders gezegd, 100 rouble is ongeveer €1,40.

Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Rusland dien je deze instelling (tijdelijk) te wijzigen naar ‘Wereld’. Belgen kunnen hun bankpas in Rusland standaard onbeperkt gebruiken. Belgische banken rekenen Rusland bij Europa.

KLM Aeroflot.JPG

Vluchten

Vluchten met Aeroflot (en/of) KLM

We vliegen via Moskou naar Jakoetsk, waarbij het eerste deel uitgevoerd wordt door KLM of Aeroflot. Het tweede deel gaan we met Aeroflot. Aeroflot is onderdeel van SkyTeam, net als KLM en heeft in de afgelopen 20 jaar een sterk gemoderniseerde vloot opgebouwd.

Vluchten zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen door de luchtvaartmaatschappijen. Indien de vluchten worden geannuleerd of overboekt raken, dan regelen we een alternatief.

Je kunt zelf je vluchten boeken, of wij verzorgen dat voor je. Wil je eerder vertrekken of langer blijven, laat het gerust weten, dan maken we dat mogelijk!

Schema (heenweg ) - onder voorbehoud

Zaterdag 5 februari: In de ochtend vertrek naar Moskou.

18:50 vertrek naar Jakoetsk

Zondag 6 februari

07:50 aankomst Jakoetsk airport

Schema (terugweg) - onder voorbehoud

Zondag 13 februari

09:10 Vertrek uit Jakoetsk, aankomst in Moskou 10:15

In de middag naar Amsterdam