Het duurde maar een paar momenten: ineens is de lucht bezaaid met de mooiste kleuren. Je wilt ook gaan dansen, net als het verschijnsel in de lucht hoog in de atmosfeer. Je snapt ook ineens waarom de Inuit van Noord-Amerika een hele mystiek ontwikkelde rondom het noorderlicht. Je rijdt nog een stukje verder omdat de reisleider nog een betere plek weet om het te aanschouwen. Vanaf een heuveltje zie je de weerkaatsing van het lichtgevend verschijnsel in het gladde oppervlakte van het water.

bigstock--194888038.jpg

Overdag reis je door een prachtig winterlandschap. Je ziet vulkanische zones op IJsland en af en toe komt er een sneeuwbuitje voorbij. In de auto is het warm en ‘s avonds neem je het ervan: een drankje en lekker eten in een warme ruimte. Maar na het eten ga je uiteraard op pad, op zoek naar het noorderlicht! Ga ervan uit dat we normaal gesproken uiterlijk rond middernacht weer terug zijn in ons hotel.

20161118_105249.jpg

Onderweg op IJsland

 Bron: Frank Dubuccage: Snohetta in het westen van IJsland

Bron: Frank Dubuccage: Snohetta in het westen van IJsland

Zaterdag 3 november G1-storm

Zaterdagavond is er een G1-storm opkomst die waarschijnlijk enkele uren aanhoudt. Het is zeker niet uitgesloten dat vanuit Nederland aan de noordelijke horizon een groene verkleuring zichtbaar is. Daarna neemt de activiteit weer af. De komende weken lijkt er vooralsnog geen nieuw maximum te zijn.

Fcst_2 Nov_detail.JPG
 Bron: NOAA, Space Weather Prediction Center

Bron: NOAA, Space Weather Prediction Center

JE WILT MEER WETEN

20161118_151344.jpg

Eric Terpstra, meteoroloog en jouw reisleider op deze reis

Bel me 06 5757 0846 of stuur een email

Ervaring: Vele ervaringen met noorderlicht in Alaska, Noorwegen, Zweden, IJsland en Canada

WANNEER

De eerste week van maart is perfect geschikt voor het spotten van noorderlicht. De nachten zijn nog relatief lang, maar overdag is er ongeveer 12 uur daglicht om ook op pad te gaan. Klimatologisch gezien neemt het aantal heldere dagen snel toe in februari en maart

WAAR NAARTOE

Wij kiezen niet voor één locatie, maar kiezen uit meerdere plaatsen. We gaan voor het mooiste noorderlicht op bijzondere plekken. Daarom kiezen we twee landen uit met een fantastisch landschap: Noorwegen en IJsland. In Noorwegen bezoeken we het eiland Senja en gaan we naar de Lofoten. Maar we houden ook het binnenland in het gaten, want bij bewolkt weer aan de kust kiezen we daarvoor als het daar opgeklaard is.

 Bron: opentopomap.org

Bron: opentopomap.org

Wat dacht je van dansende rood-groene golven boven het Jökulsárlón ijsmeer in het zuiden van IJsland?

Of de weerspiegeling van Aurora Borealis (noorderlicht) in de rustige wateren tussen de eilanden van de Lofoten?

 Bron: opentopomap.org

Bron: opentopomap.org

We leggen ons niet vast op specifieke locatie. We speuren de Noorse fjorden af naar de beste plaats en in IJsland is het noorden, westen en zuiden ons zoekgebied. Net als met onze andere reizen gebruiken we onze meteorologische expertise om gebieden met opklaringen in kaart te brengen. Het kan immers een zogenaamde ‘high activity’ nacht zijn, maar daar heb je niets aan als er een dik wolkendek hangt! Omdat onze actieradius heel groot is, is de kans op een fantastisch mooie Aurora Borealis ervaring heel groot.

VEILIGHEID

Lees er alles over op onze speciale pagina over dit belangrijke onderwerp.

ONZEKERHEID

Het noorderlicht komt in de gebieden waar we naartoe reizen heel vaak voor, maar hoe het zit met de bewolking is onzeker. Doordat wij een gebied kiezen met het beste weer is de kans vrijwel 100% dat we het noorderlicht daadwerkelijk gaan meemaken. Wij houden verschillende locaties achter de hand, zodat we bij ongunstig weer naar een alternatieve locatie kunnen vertrekken, zowel in Noorwegen als op IJsland.

 
 
 

PROGRAMMA

norway-2144785.jpg

Zaterdag 2 maart 2019: vlucht naar Tromsø in het noorden van Noorwegen

Overnachting: in de omgeving van het eiland Senja

Zondag 3 maart - Senja en omgeving

We verblijven in een comfortabele cabin of hotel op of in de buurt van het weinig bezochte eiland Senja.

Overnachting: nader te bepalen

Senja.JPG

Het weer bepaald !

De combinatie van onze meterologisch inzicht en kennis van het gebied geeft ons meer kansen op moeilijke dagen met wolkenvelden. We maken gebruik van satellietbeelden, radar en weermodellen zodat we de beste keuze maken.

Senja is een eiland ten noorden van de Lofoten en op een kleine twee uur rijden vanaf Tromsø. Senja heeft talloze fjorden en baaien. Het binnenland is bezaaid met bergen tussen de 500 en 1000 meter hoogte. En er zijn honderden kleine en grotere meren in het binnenland. Ideaal voor het vinden van mooie plekken voor het aanschouwen van noorderlicht. Bovendien zorgt de ingewikkelde topografie voor gebieden met meer en minder kans op bewolking afhankelijk van de weersituatie en windrichting.

bron: opentopo.org

20160321_133616.jpg

Maandag 3 maart - Lofoten

Vandaag verplaatsen we ons van het eiland Senja naar de Lofoten. We genieten van het fantastisch mooie landschap, bezoeken vissersdorpjes en maken korte wandelingen. Na het avondeten gaan we opnieuw op zoek naar noorderlicht.

Overnachting: comfortabele accommodatie op de Lofoten

Dinsdag 5 maart - Lofoten - Tromsø

Vandaag rijden we terug naar Tromsø. We laten het fjordenlandschap aan ons voorbij gaan en komen in de namiddag aan bij onze accommodatie. Uiteraard gaan we na het avondeten weer op pad op zoek naar het noorderlicht.

Overnachting: comfortabele accommodatie in de buurt van Tromsø

reykjavik-2257521.jpg

Woensdag 6 maart - vlucht naar IJsland

Overdag vliegen we van Tromsø via Oslo naar Reykjavik. Onze bestemming op IJsland van deze dag hangt af van het weer. Lees hieronder meer over onze strategie om jou op de beste plek te krijgen voor het spotten van de Aurora Borealis!

Overnachting: nader te bepalen

Locations_Iceland2.JPG

IJsland: florden & vulkaanlandschap

Op IJsland zijn we nog flexibeler want het weer is daar nog grilliger dan in Noorwegen. We hebben het hele zuiden, westen en noorden van het eiland als doelgebied. Pas vlak van te voren bepalen we waar ons reisdoel daadwerkelijk zal zijn. Bij zuidenwind is het bewolkt en regenachtig langs de hele zuidkust en vaak ook langs de westkusten van het eiland. In dat geval kiezen we de ruige noordkusten op. Dat kunnen de grillige kusten van het flordenlandschap zijn in het uiterste noordwesten, maar ook de noordkust tot bij Akureyri.

Komt de wind uit het noorden, dan is de ‘Hringvegur’ (nationale rondweg nummer 1) langs de zuidkust ideaal. Vaak zorgen droge winden over de bergen voor het oplossen van de wolken die vanuit het noorden over het binnenland zuidwaarts gaan. Dan pakken we deze beroemde weg die langs gletchers, watervallen en het IJsmeer Jökulsárlón.

bron: opentopo.org

Donderdag 7 maart - IJsland

Overnachting: nader te bepalen

DSC_3427.jpg

Vrijdag 8 maart - IJsland

Overnachting: nader te bepalen

Zaterdag 9 maart - IJsland

Overnachting: nader te bepalen


Als we de zuidkust aandoen, dan maken we overdag uitstapjes met korte wandelingen.

DSC_1610.jpg

Stokkur Geyser in het zuiden van IJsland

DSC_3537.jpg

Zondag 10 maart - terugvlucht naar Nederland