Het duurde maar een paar momenten: ineens is de lucht bezaaid met de mooiste kleuren. Je wilt ook gaan dansen, net als het verschijnsel in de lucht hoog in de atmosfeer. Je snapt ook ineens waarom de Inuit van Noord-Amerika een hele mystiek ontwikkelde rondom het noorderlicht. Je rijdt nog een stukje verder omdat de reisleider nog een betere plek weet om het te aanschouwen. Vanaf een heuveltje zie je de weerkaatsing van het lichtgevend verschijnsel in het gladde oppervlakte van het water.

bigstock--194888038.jpg

Overdag reis je door een prachtig winterlandschap. Je ziet vulkanische zones op IJsland en af en toe komt er een sneeuwbuitje voorbij. In de auto is het warm en ‘s avonds neem je het ervan: een drankje en lekker eten in een warme ruimte. Maar na het eten ga je uiteraard op pad, op zoek naar het noorderlicht! Ga ervan uit dat we normaal gesproken uiterlijk rond middernacht weer terug zijn in ons hotel.

20161118_105249.jpg

Onderweg op IJsland

Bron: Frank Dubuccage: Snohetta in het westen van IJsland

Bron: Frank Dubuccage: Snohetta in het westen van IJsland

JE WILT MEER WETEN

20161118_151344.jpg

Eric Terpstra, meteoroloog en jouw reisleider op deze reis

Bel me 06 5757 0846 of stuur een email

Ervaring: Vele ervaringen met noorderlicht in Alaska, Noorwegen, Zweden, IJsland en Canada

WANNEER

De eerste week van maart is perfect geschikt voor het spotten van noorderlicht. De nachten zijn nog relatief lang, maar overdag is er ongeveer 12 uur daglicht om ook op pad te gaan. Klimatologisch gezien neemt het aantal heldere dagen snel toe in februari en maart

WAAR NAARTOE

Wij kiezen niet voor één locatie, maar kiezen uit meerdere plaatsen. We gaan voor het mooiste noorderlicht op bijzondere plekken. Daarom kiezen we twee landen uit met een fantastisch landschap: Noorwegen en IJsland. In Noorwegen bezoeken we het eiland Senja en gaan we naar de Lofoten. Maar we houden ook het binnenland in het gaten, want bij bewolkt weer aan de kust kiezen we daarvoor als het daar opgeklaard is.

Bron: opentopomap.org

Bron: opentopomap.org

Wat dacht je van dansende rood-groene golven boven het Jökulsárlón ijsmeer in het zuiden van IJsland?

Of de weerspiegeling van Aurora Borealis (noorderlicht) in de rustige wateren tussen de eilanden van de Lofoten?

Bron: opentopomap.org

Bron: opentopomap.org

We leggen ons niet vast op specifieke locatie. We speuren de Noorse fjorden af naar de beste plaats en in IJsland is het noorden, westen en zuiden ons zoekgebied. Net als met onze andere reizen gebruiken we onze meteorologische expertise om gebieden met opklaringen in kaart te brengen. Het kan immers een zogenaamde ‘high activity’ nacht zijn, maar daar heb je niets aan als er een dik wolkendek hangt! Omdat onze actieradius heel groot is, is de kans op een fantastisch mooie Aurora Borealis ervaring heel groot.

VEILIGHEID

Lees er alles over op onze speciale pagina over dit belangrijke onderwerp.

ONZEKERHEID

Het noorderlicht komt in de gebieden waar we naartoe reizen heel vaak voor, maar hoe het zit met de bewolking is onzeker. Doordat wij een gebied kiezen met het beste weer is de kans vrijwel 100% dat we het noorderlicht daadwerkelijk gaan meemaken. Wij houden verschillende locaties achter de hand, zodat we bij ongunstig weer naar een alternatieve locatie kunnen vertrekken, zowel in Noorwegen als op IJsland.

 
 
 

PROGRAMMA

norway-2144785.jpg

15 februari 2020: vlucht naar Tromsø in het noorden van Noorwegen

Overnachting: in de omgeving van Tromsø of het eiland Senja

16 februari 2020 - Senja en omgeving (of elders waar het helder is)

We verblijven in een comfortabele cabin of hotel op of in de buurt van het weinig bezochte eiland Senja, of op een nog nader te bepalen plek als het te bewolkt is op Senja.

Overnachting: nader te bepalen

Senja.JPG

Het weer bepaald !

De combinatie van onze meterologisch inzicht en kennis van het gebied geeft ons meer kansen op moeilijke dagen met wolkenvelden. We maken gebruik van satellietbeelden, radar en weermodellen zodat we de beste keuze maken. Zo zijn we tijdens onze reis van maart 2019 in Finland uitgekomen. Langs de hele kust en dus ook op de Lofoten was het bewolkt met sneeuwbuien, maar verder landinwaarts was het opgeklaard.

Senja is een eiland ten noorden van de Lofoten en op een kleine twee uur rijden vanaf Tromsø. Senja heeft talloze fjorden en baaien. Het binnenland is bezaaid met bergen tussen de 500 en 1000 meter hoogte. En er zijn honderden kleine en grotere meren in het binnenland. Ideaal voor het vinden van mooie plekken voor het aanschouwen van noorderlicht. Bovendien zorgt de ingewikkelde topografie voor gebieden met meer en minder kans op bewolking afhankelijk van de weersituatie en windrichting.

bron: opentopo.org

20160321_133616.jpg

17 februari 2020 - Lofoten (of elders waar het helder is)

Vandaag verplaatsen we ons van het eiland Senja naar de Lofoten. We genieten van het fantastisch mooie landschap, bezoeken vissersdorpjes en maken korte wandelingen. Na het avondeten gaan we opnieuw op zoek naar noorderlicht.

Overnachting: comfortabele accommodatie op de Lofoten of elders als er te veel bewolking is.

18 februari 2020 - Lofoten - Tromsø

Vandaag rijden we terug naar Tromsø. We laten het fjordenlandschap aan ons voorbij gaan en komen in de namiddag aan bij onze accommodatie. Uiteraard gaan we na het avondeten weer op pad op zoek naar het noorderlicht.

Overnachting: comfortabele accommodatie in de buurt van Tromsø

reykjavik-2257521.jpg

19 februari 2020 - vlucht naar IJsland

Overdag vliegen we van Tromsø via Oslo naar Reykjavik. Onze bestemming op IJsland van deze dag hangt af van het weer. Lees hieronder meer over onze strategie om jou op de beste plek te krijgen voor het spotten van de Aurora Borealis!

Overnachting: nader te bepalen

Locations_Iceland2.JPG

20 februari 2020: florden & vulkaanlandschap

Op IJsland zijn we nog flexibeler want het weer is daar nog grilliger dan in Noorwegen. We hebben het hele zuiden, westen en noorden van het eiland als doelgebied. Pas vlak van te voren bepalen we waar ons reisdoel daadwerkelijk zal zijn. Bij zuidenwind is het bewolkt en regenachtig langs de hele zuidkust en vaak ook langs de westkusten van het eiland. In dat geval kiezen we de ruige noordkusten op. Dat kunnen de grillige kusten van het flordenlandschap zijn in het uiterste noordwesten, maar ook de noordkust tot bij Akureyri.

Komt de wind uit het noorden, dan is de ‘Hringvegur’ (nationale rondweg nummer 1) langs de zuidkust ideaal. Vaak zorgen droge winden over de bergen voor het oplossen van de wolken die vanuit het noorden over het binnenland zuidwaarts gaan. Dan pakken we deze beroemde weg die ons voert langs gletchers, watervallen en het IJsmeer Jökulsárlón.

bron: opentopo.org

21 februari 2020 - IJsland

Overnachting: nader te bepalen

DSC_3427.jpg

22 februari 2020 - IJsland

Overnachting: nader te bepalen

IJsschotsen drijven de Atlantische oceaan in vanuit het Jökulsárlón meer in het zuiden van IJsland.

De berg Kirkjufell ligt er fraai bij op het Snæfellsnes schiereiland, in het westen van IJsland


Als we de zuidkust aandoen, dan maken we overdag uitstapjes met korte wandelingen. De basaltformatie van Hálsanefshellir is te zien bij het zwarte zandstrand Reynisfjara.

DSC_1610.jpg

Stokkur Geyser in het zuiden van IJsland

DSC_3537.jpg

23 februari 2020 - terugvlucht naar Nederland

 

GOED OM TE WETEN

Je reist naar verre streken met soms uitzonderlijke omstandigheden. Vaak heb je een visum nodig, maar zeker zul je rekening moeten houden met kleding. Daarnaast hebben veel landen afwijkende stekkers. Omdat we bij deze reis nog niet weten wat precies onze bestemming is, zal je vlak van te voren goed ingelicht worden over een aantal benodigdheden.

20180215_225902 copy.jpg

Paspoort en visum

Al deze informatie is van toepassing op mensen met Nederlandse nationaliteit. Voor andere landen binnen de EU, zullen de voorwaarden doorgaans niet anders zijn. Als je Nederlandse nationaliteit niet hebt, check dan online wat de exacte voorwaarden zijn voor jou.

IJsland & Noorwegen

Je hebt geen visum nodig. Je paspoort moet tenminste nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer in Nederland.

Vaccinaties en gezondheid

We raden je aan jouw vaccinaties voor DTP en hepatitus A te checken op geldigheid. Zijn ze niet meer geldig, of heb je ze niet, dan worden die aangeraden voor de meeste van de landen waar we naartoe gaan.

Géén van deze vaccinaties is overigens verplicht. Het is jouw eigen besluit wat je wel en niet doet. Check ook de website van vaccinatiesopreis voor veel meer informatie over dit onderwerp.

Stekkers

In Noorwegen en op IJsland worden de types C (zoals bij ons) gebruikt. Je hebt dus geen verloopstekkers nodig.

Tijdverschillen

In Noorwegen geldt dezelfde tijd als bij ons, op IJsland is het 1 uur vroeger dan in bij ons in Nederland en België

aurora-1185464.jpg

Kleding

We zijn in de winter rond de poolcirkel. Dat betekent lage temperaturen. Hoewel het niet vaak onder de -5 komt in de kustgebieden, kan de wind wel voor flinke afkoeling zorgen. Bovendien zullen we ‘s avonds veel buiten zijn. We raden aan een gevoerde broek, donzen jas, muts en warme schoenen mee te nemen. Uiteraard ontbreken handschoenen niet. voorafgaand aan de reis zullen we je een uitgebreide lijst geven met aanbevolen kleding.

android-applications-apps-226664 copy.jpg

Telefoon & internet

Waar mogelijk zullen we een WiFi-hotspot installeren in de auto waar je gratis gebruik van kan maken. We vragen je dan wel alle automatische updates van apps en foto's naar cloud-diensten uit te zetten.Het is dan ook vaak mogelijk om via internet te bellen, maar ook hier vragen we je dan om de video uit te zetten.

sas2.PNG

Vluchten

We reizen zo veel mogelijk met gerenommeerde vliegmaatschappijen. De vluchten in het hoge noorden worden doorgaans uitgevoerd door SAS, Scandinavian Airlines en Icelandair.