Hoe veilig is het?

EEN OVERZICHT VAN ONZE VEILIGHEIDSMAATREGELEN

bigstock--223563178 copy.jpg
 
bigstock--210204457 copy.jpg
bigstock-Portrait-of-a-young-man-in-a-j-223637173 copy.jpg
bigstock-Young-Man-In-Diving-Mask-Swimm-197598550 copy.jpg
 

Wat doet Extreme Nature Tours om de veiligheid te waarborgen?

Onze reizen zijn niet geheel zonder risico. Dat is niet anders dan bij veel andere avontuurlijke reizen. Wij doen ons uiterste best om je zo dicht mogelijk bij het natuur fenomeen te brengen, maar bij ons staat veiligheid altijd voorop. Door onze jarenlange ervaring weten we hoe we met situaties om moeten gaan en zijn we in staat de juiste beslissingen te nemen.

Onze reisleiders hebben vele jaren ervaring met de extreme natuurverschijnselen en weten waar en wanneer er risico's kunnen ontstaan. Die ervaring helpt ons om op een veilige manier toch heel dichtbij te komen.

Tornadojagen en in het oog van de orkaan zitten in dezelfde risicocategorie als bijvoorbeeld moutainbiken in de heuvels en bergen of wandelen in het hoogtebergte van de de Alpen.

Hoe veilig is tornadojagen?

Gevaarlijk situaties op drukke wegen en bliksem zijn de belangrijkste zaken waar we rekening mee houden. Met name bij zogenaamde 'chasers convergence' (veel tornadojagers in een klein gebied) kunnen riskant zijn. Wij houden ons in dergelijke gebieden aan de snelheidsnormen en de chauffeur heeft de focus alleen op autorijden. Staan er veel auto's langs de kant geparkeerd en groepen mensen in de berm? Dan rijden we extra langzaam, ook al is juist op dat moment snelheid essentieel om op tijd op de goede plek te komen. Daarnaast hebben we jarenlange ervaring met rijden over natte en ondergelopen wegen, of als het stevig hagelt of als er zware windstoten zijn. Ook dan passen we ons rijgedrag aan.

Indien er blikseminslagen in de buurt zijn (of door ons verwacht), dan zullen we in de bus of auto blijven. Ook de ramen blijven dan grotendeels dicht. Daar ben je geheel veilig in geval van een inslag.

De kans dat we in een tornado komen is uiterste klein. Zelfs als je het zou proberen, is dat niet eenvoudig. Wij zullen altijd aan de 'goede' kant van een (mogelijke) tornado blijven. Bijvoorbeeld: bij een naar het oosten trekkende tornado is het veilig ten zuiden en westen van de tornado. Ten oosten is het levensgevaarlijk, daar trekt de tornado immers naar toe. Ten noorden is een hachelijke plaats want daar zit vaak de zwaarste regen en vallen de grootste hagelstenen uit de lucht. Je ziet vaak niets en dat is niet veilig. Bovendien is het niet handig in de striemende regen te staan als je een tornado wilt zien.

Wij gaan bovendien niet in het stikdonker op pad om een tornado te kunnen zien. Dat is alsof je blind moet varen op de techniek (radarbeelden e.d.). Bliksem kan je wel enig zicht geven, maar wij gaan liever de volgende dag er weer 100% tegenaan op zoek naar supercells en tornado's.

Onze reisleiders hebben een gezamenlijke ervaring van meer dan 50 keer op jacht naar tornado's

Hoe veilig is de jacht op een orkaan (in het oog)?

In een orkaan zijn de windsnelheden een stuk lager dan in zware tornado's en het is derhalve mogelijk om ín de orkaan te komen. Wat zeer gevaarlijk is en wat wij niet doen, is van buitenaf de orkaan inrijden tot in het oog. Indien je dat zou doen dan zul je vlak voordat je het oog bereikt door de zogenaamde 'eye wall' moeten rijden, een gebied met extreme windstoten en soms ook kortdurende tornado's. Een auto zal met zekerheid omvergeblazen worden en bovendien op de weg een doelwit zijn van alles wat rondvliegt.

Wat wij doen is een veilige plek zoeken waar we denken dat de orkaan overheen zal komen. Die plek is vrijwel altijd een stad, want je hebt orkaanbestendige gebouwen nodig om achter, of in te schuilen als dat nodig is. Bovendien heb je plaats nodig om de auto te parkeren, tenminste 5 meter boven grondniveau vanwege risico op overstromingen. Deze plek bereiken we al vele uren voordat de orkaan aankomt waardoor we zonder problemen aan zullen komen.

Tijdens het overtrekken van de 'eye wall' zullen we aan de windluwe kant van een orkaanbestendig gebouw gaan staan. Eveneens zorgen we ervoor dat we snel ergens naar binnen kunnen, mocht dat nodig zijn.

We dragen ook allemaal een helm als extra voorzorgsmaatregel, wat ook gebruikelijk is bij bijvoorbeeld mountainbiken, canyoning of klimmen) . Ook hebben we (duik)brillen op zodat we geen last hebben van de striemende regen.

Hoe veilig is de reis naar de koudste plek op aarde?

In Siberië leven al meer dan 15.000 jaar mensen en hebben zich prima aangepast aan de kou. Dat is wat wij ook gaan doen. Met onze uitgebreide paklijst is het voor iedereen duidelijk welke schoenen, kleding, muts, handschoenen geschikt is voor de extreme kou. Tegen kou kun je je kleden! 

Zwemmen bij -50 is natuurlijk facultatief en we staan klaar met handdoeken en een warm drankje om je weer op een aangename temperatuur te krijgen. Het zwemmen zelf gaat in water van net boven nul. Het voordeel van Siberië is, is dat het er bijna nooit waait. En de adrenaline in je lijf houdt je wel warm! Uiteraard doen we van te voren navraag bij iedereen in de groep of er bepaalde medische redenen zijn om dit niet te doen. 

Voor de expeditie onderweg in de auto nemen we ook maatregelen. Er gaat een satelliettelefoon mee zodat we in geval van nood direct hulp kunnen inroepen. Tevens zullen we ons telkens melden bij de lokale brandweer en reddingswerkers zodat ze weten hoe onze route die dag zal zijn. In het onwaarschijnlijke geval dat de auto het (tijdelijk) begeeft zal de reisleiding een vuur maken (er is hout genoeg), zodat iedereen warm blijft. Bovendien rijden we over een weg (de enige weg in de omgeving), waar regelmatig verkeer overheen gaat. Hulp is dus altijd om de hoek.

Hoe veilig de de reis naar de warmste plek (Ethiopië)?

De hitte die we gaan meemaken is niet van het type zeer vochtig, maar de lucht is juist aan de droge kant. Bovendien is er telkens wind die voor enige afkoeling zorgt.


Er zijn een aantal trucjes om je hoofd (letterlijk) koelte houden. Water is wat dat betreft onze grote vriend. Als je bijvoorbeeld een petje of hoofddoek nat maakt (en houdt), zal er continu water verdampen in de droge lucht. En verdampen heeft de mooie eigenschap dat het warmte onttrekt aan de omgeving. Zo blijf je dus een stuk koeler!

Uiteraard gaan we geen lange uitstapjes doen op het heetst van de dag als de zon zo'n beetje recht boven staat. Tenslotte gaat op deze reis ook een satelliettelefoon mee in geval van onverwachte nood.

 

20180921_091630_clipped_rev_1.png

Hoe veilig is de reis naar de zonsverduistering in Chili?

De Atacama-woestijn ligt op een hoogvlakte boven de 2000 meter. We overnachten in San Pedro, dat met 2500 meter geen problemen zal opleveren, behalve dat trappen lopen wat zwaarder is dan in ons kikkerlandje op zeeniveau. Tijdens onze uitstapjes naar Laguna Miscanti en de geijsers van El Tatio komen we tijdelijk tot ongeveer 4000 meter. Daar zal je vermoedelijk de hoogte gaan merken. Maar omdat we daar hooguit enkele uren vertoeven, is de kans op hoogteziekte nihil. Onze reisleider heeft veel ervaring met verblijf op hoogte, tot 6000 meter. Wij nemen een saturatiemeter mee om het percentage zuurstof in het bloed te kunnen meten mocht er twijfel zijn. Daarnaast gebruiken we een protocol opgesteld door de Nederlandse arts en bergwandelaar Han Willems uit zijn boekje ‘Hoe blijf ik gezond op hoogte’.