WIJ ZIJN KLIMAATPOSITIEF

200% COMPENSEREN  MET DE BOMENVERDUBBELAAR

Klimaatpositief

Wij zijn positief dat we een bijdrage kunnen leveren om de wereldwijde klimaatverandering tot een minimum te beperken.

Bewustwording

We bezoeken gebieden waar de gevolgen van de klimaatverandering zichtbaar zijn. Dat kan zijn in de natuur waar bijvoorbeeld gletsjers zich in de afgelopen tientallen jaren hebben teruggetrokken. Of we bezoeken de lokale bevolking en zien en horen wat de gevolgen zijn voor hen.

bigstock-Polar-bear-on-an-ice-floe-15030044.jpg
dry lake copy.jpg

Bomenverdubbelaar

We compenseren al onze CO2 uitstoot door te investeren in een herbebossingsprogramma in Bolivia. Dat doen we samen Trees For All . We gaan echter een stap verder: we verdubbelen de investering waardoor er twee keer zoveel CO2 wordt vastgelegd als uitgestoten tijdens onze reizen.

De investering wordt direct gekoppeld aan een CO2-opname van een stuk bos over de afgelopen 5 jaar. Het onderhoud, aanplant en educatie van de boeren is al voorgefinancierd. Daarmee hoeven we dus niet te wachten totdat de geplante bomen gaan groeien en pas over een periode van tientallen jaren alle CO2 gaan opnemen.

Wij planten geen bomen, want dan duurt het jaren voordat alle CO2 opgenomen is. Wij investeren in projecten van Trees for All waarbij samen met lokale boeren de CO2-opname capaciteit van tropische bossen duurzaam hoog blijft. De boeren doen selectieve kap in hun bos, planten meer dan alleen maar één gewas en laten hun vee op speciale stukjes land rondlopen. Ze investeren zelf en met financiële hulp is het rendabel te maken zodat ze hun gezin kunnen onderhouden. Het is dus een economische prikkel die alles op gang houdt.

Voorheen werd al het bos op een aan een boer toegewezen stukje land gekapt en het hout verkocht. Vervolgens plantte men een monocultuur (bijvoorbeeld soja) op de vruchtbare grond en werd er flink verdiend. Na een jaar of 5 à 10 verarmde het land dusdanig dat het niet meer genoeg opleverde en ging de boer weer op zoek naar nieuw stuk land.

De projecten die wij steunen gaan roofbouw tegen, zorgen voor een duurzame oplossing voor de boeren en voldoen bovendien aan de Gold Standard. Dat houdt onder andere in dat de investeringshorizon 50 jaar is. Gedurende die tijd zal het bos onderhouden worden; oude bomen (die geen CO2 meer opnemen) worden gerooid en verkocht, jonge bomen worden aangeplant.

Alle reizigers krijgen na afloop een gepersonaliseerd certificaat.

DSC_2435.jpg

Bankieren

Wij bankieren bij SNS Bank, één van de drie banken die zeer hoog scoort op de onderdelen klimaatverandering, mensenrechten, bosbouw, natuur en voeding. Zie hier voor de bankwijzer van eerlijkegeldwijzer.nl.

DSC_0530.jpg

Duurzaamheid op reis

Tijdens het reizen scheiden we ons afval. We promoten daarnaast ook het gebruik van zo min mogelijk kunststoffen. In de Amerika krijg je bijvoorbeeld een herbruikbare Starbucks koffiekop, krijg je ook nog eens 10 cent korting op je dosis cafeïne.