Iedereen is stil, maar de spanning is tastbaar. Op het nieuws heb je al verhalen gehoord over dreigende tornado's n die later vandaag verwacht worden. Jouw reisleider vertelt je wat hij ervan vindt en vooral waar we moeten zijn. Moeten we onmiddellijk 800 km naar het noorden rijden, of kunnen we een beetje ontspannen en wachten tot de gebeurtenissen zich voltrekken dicht bij onze huidige locatie?

Donkere wolken vullen de lucht. Gordijnen van regen vegen door de velden op een steenworp afstand en de vlagerige wind trekt aan. In een paar minuten zullen grote hagel ter grootte van golfballen uit de lucht vallen. De tornado is nog niet zichtbaar, maar wolkfragmenten racen rond als een gek. De adrenaline stroomt door je lichaam! Je bent alert, klaar voor het moment dat je kwam. Kunnen we blijven zitten, of moeten we snel vertrekken?

20180525_195335.jpg

Eric Terpstra

Wij zijn storm chasers: we gaan op jacht naar de supercell. Een gigantische rondtollende onweersbui met bizar mooie structuren. Uiteraard proberen we de tornado te zien, maar als die zich niet toont is het aanschouwen van de wolkenluchten al adembenemend mooi en indrukwekkend.

Meteoroloog en jouw senior reisleider op deze reis

Ervaring: 16 tornadojachten sinds 1996

Bel 06 5757 0846 of email

Arno.jpg

Arno Paanstra

Jouw senior reisleider op deze reis

Ervaring: 13 tornadojachten sinds 2005

Stuur me een email

Michiel de Vries.02.jpg

Michiel de Vries

Jouw senior reisleider op deze reis

Ervaring: 5 tornadojachten sinds 2008

Stuur me een email

Melody Sturm2.jpg

Melody Sturm

Jouw reisleider op deze reis

Ervaring: 3 tornadojachten sinds 2017

Stuur me een email

WANNEER

Het tornadoseizoen loopt van ongeveer half april tot eind juni. Wij plannen onze reizen tijdens de top van het seizoen dat loopt van begin mei tot halverwege juni.

WAAR

We volgen het weer , waar het ook zal zijn. Het kan zijn op de hoge vlaktes van MontanA of Wyoming, in de bosrijke gebieden van Wisconsin, de agrarische gebieden van Iowa en Illinois of in het subtropisch zuiden van Texas of Louisiana. Waarschijnlijker zijn de beroemde (beruchte) Tornado Alley-staten zoals Oklahoma en Kansas.

ta2.jpg

VEILIGHEID

Lees alles op onze pagina over veiligheid bij tornadojagen over deze belangrijke issue.

ONZEKERHEID

De natuur is grillig en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar. Er is daarom nooit absolute zekerheid dat je een tornado zult zien. De kans op extreem wolkenluchten en supercells, zandstormen, grote hagelstenen en dergelijke is zo goed als 100%.

We hebben onze slagingspercentages bijgehouden tijdens onze twintig jaar durende ervaring  met tornadojagen (sinds 1996). Het komt neer op deze kansen gedurende een periode van 10 dagen:

Tornado: 60%

Supercell:> 95%

 

Skyteam.JPG

Vluchten

We vliegen naar Denver met een nog nader te bepalen vluchtschema. Dat volgt in het najaar van 2019.

De ticketprijzen voor vluchten naar Denver schommelen tussen de 500 en 600 euro. Wij kunnen de vluchten voor je boeken, maar het staat je vrij om dat ook zelf te doen. Voor een boeking rekenen wij €35 aan boekingskosten.

PROGRAMma

Arno_Hail_Bomb.jpg

Dag 1 - aankomst op de luchthaven van Denver

We arriveren laat in de middag op de luchthaven van Denver. Als supercells erg dichtbij zijn, zullen we snel vertrekken en direct beginnen met onze tornadojacht. Anders gaan we dineren en zal jouw gids je informeren over het potentieel voor supercells en tornado's voor morgen en de dagen daarna.

De volgende tien dagen rijd je dwars door het centrale deel van de VS, niet wetende waar je 's avonds zult zijn. We zullen gaan waar het weer is. Eén ding is zeker, we zullen de grens niet oversteken naar Mexico, maar we zouden, indien nodig, in Canada kunnen jagen, zoals we eerder hebben gedaan.

bigstock-Beautiful-tornado-over-a-green-93483716.jpg

Meeste dagen: op jacht naar tornado's

Elke dag is anders. Als er een kans is op zwaar weer met het potentieel voor supercells en tornado's, zullen we op pad gaan. Normaal zou dat betekenen dat we 300-500 mijl (500-800 km) moeten overbruggen om op de juiste plek te komen. Soms hebben we geluk en kunnen we vanaf onze overnachtingsplek vertrekken en dan hebben we veel tijd.

DSC_0075.jpg

Typische dag

07 uur: Opstaan, ontbijt

08 uur: weerbriefing van de reisleiding en beslissing hoe laat we het hotel verlaten en wat het eerste doelgebied is

13-16 uur: aankomst in doelgebied

15-17 uur: manoeuvreren in het gebied om op de beste plek te komen.

16-18 uur: Start van de jacht op supercells en tornado's

17-21 uur: Tornadojacht

22 uur: weerbriefing voor morgen. Potentieel nog dezelfde avond 1-2 uur rijden om op een betere positie te komen

bigstock-Amazing-structured-supercell-t-70775569.jpg

Motherships

Er is veel jargon in Storm Chasing. Het 'mothership' wordt vaak gebruikt om de spectaculaire wolkenformaties te beschrijven die vaak voorkomen in supercells. Turken (turkeys) zijn snel ophoogschietende wolkenkolommen.

RFD example.jpg
 

Rear Flank Downdraft (RFD)

17 mei - 2018 - South Dakota

Een supercel kan worden herkend door de RFD te identificeren. Dat is een donkere, dreigende langwerpige wolk die spiraliseert naar het centrum van de supercell. Het is de grens tussen koele lucht in verband met de verdamping van regendruppels aan de achterkant van de storm en de warme en vochtige lucht die de supercell in waait. RFD-winden kunnen destructief zijn en komen in de regen uit het westen of noorden, terwijl de instroom vanuit het zuiden, zuidoosten of oosten is. We houden het gebied waar de RFD naar binnendraait goed in de gaten, dat is namelijk waar zich een tornado kan vormen (de rode T in de foto hierboven). De Forward Flank Downdraft (FFD) wordt geassocieerd met de algemene neerwaartse valwinden vanuit het centrum van de supercell en kruist met de RFD dichtbij de plaats waar de tornado ontstaat.

 
DSC04014-1.jpg

Twee tornado's tegelijkertijd

Is dit mogelijk? Ja dat is zo. Op 29 mei 2018 onderschepten we deze twee in het oosten van Colorado. De rechter is de tornado die voortkomt uit de supercell. De linker bevindt zich op de RFD en kan cyclonisch of anti-cyconisch zijn en is in de regel zwakker. In al onze jaren hebben we dit meerdere keren gezien.

bigstock--147215114.jpg

Hagel

Hagel is altijd een factor waar je rekening mee houdt. Elke storm die we achtervolgen gaat gepaard met hagel. Met supercells kun je er zeker van zijn dat er hagel ter grootte van pingpongballen of groter zal zijn. We hebben hagelstenen met een doorsnede van 7 cm op de grond zien liggen, vlak nadat ze uit de lucht vielen. De voorruit gaat aan diggelen als je daar doorheen zou rijden. Zeer grote hagel (10 cm) zal zelfs door het dak van de auto gaan. Wij zorgen er uiteraard voor dat dit ons niet overkomt. Als er zicht is, observeren we de wolken en kijken we uit naar de groenachtige kleuren die hagel aankondigen. Bij slecht zicht bekijken we hoge resolutie dopplerradarbeelden, controleren de weerradio en spotter-netwerken. Echter, het rijden door een hagelstorm is best spannend met al het lawaai. Als we zeker zijn dat de grootte van de hagel beperkt is, zullen we dat niet nalaten.

Arno_Laffe_F4 - kopie.jpg

Heel dicht bij een F4 tornado

Een F4 in South Dakota (mei 2010)

tor1.jpg

F4 in Iowa - ‘close encounter’

We kwamen heel dichtbij de Waterloo tornado van 11 mei 2000. Op minder dan 1 kilometer afstand doorstonden we (gemeten) windsnelheden tot meer dan 140 km/uur. Rondom de kern van de tornado kwamen windsnelheden voor tot 350 km/uur.

bigstock--219960988.jpg

Alternatieve programma's

Zelfs op het hoogtepunt van het tornadoseizoen komt het voor dat er in geheel Amerika gewoon mooi weer is. Een hele enkele keer is dat zelfs een paar dagen achter elkaar als er een groot hogedrukgebied uit Canada naar het zuiden trekt. In dergelijke gevallen hebben we een alternatief programma waar we uit kunnen kiezen. Meestal is dat maar een enkele dag. De precieze keuze hangt af waar we op dat moment zijn en waar we verwachten dat de eerstvolgende kans op tornado's zich gaat afspelen. We willen uiteraard meteen in de buurt zijn als het hogedrukgebied wegtrekt.

DSC_0351.jpg

Zonsondergangen

Met de laagstaande zon zijn er altijd fantastische wolkenluchten zichtbaar aan het einde van de dag. Een moment van rust na de vaak hectische jacht op supercells en tornado's eerder op die dag.

DSC03839-1.jpg

(Bart Pilgrim)

GOED OM TE WETEN

Je reist naar verre streken met soms uitzonderlijke omstandigheden. Vaak heb je een visum nodig, maar zeker zul je rekening moeten houden met kleding. Daarnaast hebben veel landen afwijkende stekkers.

ETA_Canada.jpg

Paspoort en visum

Al deze informatie is van toepassing op mensen met de Nederlandse & Belgische nationaliteit.

Amerika

Om de Verenigde Staten te bezoeken, heb je een paspoort en visum nodig. Het paspoort moet minstens 6 maanden na terugkomst geldig zijn. Je hebt een ESTA nodig, een visum dat alleen via internet kan worden aangevraagd. Het duurt meestal een paar dagen en de kosten zijn US$ 14. Je kunt het ESTA-visum aanvragen op de website of the US Customs and Border Protection. We raden aan om het visum minimaal 2 weken voor vertrek te regelen.

Canada

Om Canada te bezoeken, heb je een alleen een paspoort nodig. (alleen als je Canada rechtstreeks binnenkort met een vlucht heb je een visum nodig, kom je met de auto, dan volstaat een paspoort)

bigstock--195741646.jpg

Vaccinaties en gezondheid

Er zijn geen vaccinaties nodig voor Amerika en Canada.

netstekkers.gif

Elektriciteitsstekkers

In de Verenigde Staten en Canada worden type A-aansluitingen gebruikt met 110 volt (zie onderstaande afbeelding). Je hebt een wereldstekker nodig (van Europa naar Amerika).

Tijdsverschil

In de VS en Canada is het 7-8 uur eerder op de dag dan in West-Europa. Tijdens onze reis houden we Central Time aan, zelfs als we in de Mountain Time-zone zijn aan de westvlanken van Tornado Alley.

DSC_0112.jpg

Kleding

We gaan naar warme gebieden met temperaturen gedurende de dag tussen 25 en 35 graden. Tijdens een zware onweersbui kunnen temperaturen dalen tot ver onder de 20 graden en bij sterke wind zal dit erg koud aanvoelen. Dus een trui en regenjas (of windstopper) zijn essentieel om in te pakken.

android-applications-apps-226664 copy.jpg

Telefoon & internet

We zullen een WiFi-hotspot in de auto installeren zonder enige kosten. We zullen je vragen alle automatische updates van apps en foto's uit te schakelen voor cloud-services. Het is vaak mogelijk om te bellen via internet, maar ook hier zullen we je vragen om de video uit te zetten.