Helga van Leur IJskap.jpg

Helga van Leur (klant op onze reis van september 2018):

"Bij jullie zitten precies de juiste mensen die ik volledig vertrouw."

Lees het hele interview hier

Zelfs tot vlak voor vertrek weet je niet precies waar je naartoe gaat. De reisleider vertelt je dat het misschien Amerika wordt, maar het kan ook de Filipijnen zijn. Als je eenmaal op de bestemming uit het vliegtuig stapt voel je de vochtige warmte als een muur op je afkomen. Overal op het vliegveld zie je groepen mensen zenuwachtig heen-en-weer lopen; ze gaan allemaal weg. Het nieuws behandelt maar één onderwerp: de naderende orkaan. In regenjassen gestoken reporters doen zenuwachtig verslag van het nadert onheil.

tv.jpg

Je rijdt over verlaten wegen richting de kust. Aan de andere kant van de weg staan files: velen gaan weg, logeren bij verre familieleden. De regent gutst al van de daken en het waait stevig.

Empty roads.jpg

Je gaat op expeditie naar het centrum van de orkaan: 'Het oog'. De straten zijn verlaten. De gebouwen dichtgetimmerd. De slagregen zet de straten al compleet blank en de orkaanwinden trekken verder aan. Toch houd je je nog net staande. Spoedig waait het te hard en zoek je een veilige plek op.

Je ervaart de sterkste winden in de 'Eywall' van de orkaan. Je kunt de overkant van de straat nauwelijks zien vanwege de door de straten jagende regenstriemen.

Dan valt plotseling de wind weg, het wordt licht en de stortbuien houden ineens op. Je ziet een muur van wolken om je heen draaien en je weet het: je staat in het oog van de orkaan. Je ervaart de bizarre stilte na de storm.

JE WILT MEER WETEN

20170910_143808 (2).jpg

Eric Terpstra, meteoroloog en jouw reisleider op deze reis

Bel me 06 5757 0846 of stuur een email

Ervaring: Hurricanes Irma, Florence en Tyfoons Ma-an & Tokage (Japan)

GOPR2948 (3).jpg

Melody Sturm, meteoroloog en jouw reisleider op deze reis

Stuur me een email

Ervaring: Hurricanes Irma, Florence, Charley en Frances

WANNEER

Om flexibel te zijn en de kans om in het oog van een orkaan te komen te optimaliseren, hebben we een periode van twee weken gekozen tijdens de top van het orkanenseizoen op van de Atlantische Oceaan en de Pacific tussen 4 en 19 september. Binnen deze periode kiezen we de beste 9 dagen om te reizen, een beslissing die slechts een paar dagen voor vertrek zal worden genomen. Dus je moet gedurende die twee weken beschikbaar zijn.

WAAR NAARTOE

We beperken onze potentiële doelen tot de hieronder gemarkeerde landen en staten.

Source: opensourcemap.org

Source: opensourcemap.org

Source: opensourcemap.org

Source: opensourcemap.org

We mijden China (visum regelen duurt lang en kostbaar en autohuur is lastig of onmogelijk). Tevens gaan we niet naar kleinere eilanden zoals Sint Maarten of de Bahamas. Je hebt daar namelijk weinig ruimte om te manoeuvreren. Een kleine verandering van koers betekent immers dat de orkaan op de oceaan blijft.

GARANTIE

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

VEILIGHEID

Lees alles over veiligheid op onze speciale pagina.

ONZEKERHEID

Het is zeker niet eenvoudig om in het oog van een orkaan te komen. We zullen ons best daarvoor doen,  maar niet ten koste van alles, zoals je kunt lezen op onze speciale veiligheidspagina. Ook kan een orkaan maar met een beperkte precisie worden voorspeld. Het is nooit zeker wat een orkaan exact gaat doen. Dus zelfs met de beste informatie en uitgekiende strategie voor de beste plek, hebben we nog steeds te maken met de natuur. De orkaan kan een andere weg inslaan, soms zelfs op zee blijven. Dus er is geen garantie dat we daadwerkelijk in het oog van de orkaan zullen zijn.


 

PROGRAMMA


Hurricane_Irma_and_Jose_(36429922693).jpg

Dag 0 Nederland - september 2024

Tijdens voorbereidingsavond kan het besluit vallen waar we naartoe gaan en wanneer. Als dan al redelijk duidelijk is wat het beste land wordt om naar toe te gaan zetten we een vertrekdag en aanvlieglocatie vast.

Als het nog te onduidelijk is wachten we nog enkele dagen met het besluit. Doel is om uiterlijk 3 dagen voorafgaand aan een mogelijke 'landfall' in het betreffende gebied te zijn.

20170909_193957.jpg

Dag 1: Vertrek

De vertrekdatum kan op elke dag zijn van zaterdag 4 t/m zaterdag 11 september. We zijn flexibel om de kans op een orkaan zo groot mogelijk te maken. Uiterlijk zondag 19 september zijn we weer terug, maar dat kan dus ook al zondag 12 september zijn als we op de 7e vertrekken.

Als het besluit dan is genomen vertrekken we vanaf Schiphol of Düsseldorf naar onze bestemming. Is dat Amerika of het Caribisch gebied, dan is de aankomst hoogstwaarschijnlijk nog diezelfde middag of avond. Indien we naar Azië gaan, vliegen we gedurende de avond en nacht en is de aankomst op de volgende dag.

20170910_103557.jpg

Dag 2 (Amerika) 3 (Azië)

Vandaag gaan we per auto naar het gebied waarvan we denken dat de orkaan aan land zou kunnen gaan. We kopen als voorzorgsmaatregel reserve jerrycans benzine voor de dag van de orkaan. Dan zijn alle benzinestations vermoedelijk gesloten. We slaan proviand en drinkwater in zodat we voldoende hebben voor een paar dagen mochten we ergens niet snel weg kunnen.

DSC_8858.jpg

Dag 3 (Amerika) 4 (Azië)

We positioneren ons in de best gelegen stad ergens aan de kust en gaan op verkenning uit. Indien mogelijk bezoeken we verschillende steden en onderzoeken veilige plekken, zoals orkaanbestendige gebouwen. We gaan ook op zoek naar mogelijke plekken voor de auto's, waar we ze tijdens de orkaan droog en uit de wind kunnen parkeren.

We bereiden onze foto- en video-apparatuur voor: hoe zorg je ervoor dat het blijft werken bij zware regenval? Hoe bescherm je kwetsbare elektronica? We verpakken al onze koffers en tassen in plasticzakken en controleren onze bouwhelm en snorkelbril.

hoogtepunt_schuilen achter gebouw.jpg

Dag 4 (Amerika) 5 (Azië)

Dag van de orkaan. We nemen nog een laatste besluit over welke stad we uitkiezen. We vertrekken uit ons hotel en parkeren de auto's op de plek die we van te voren hebben uitgekozen.

En dan gaat het beginnen! We laten de orkaan over ons heen komen, we gaan niet meer rijden, maar wachten geduldig tot het zover is. Er zijn een aantal fases in een orkaan te onderscheiden als deze overtrekt:

Fase 1: Orkaan nadert: de wind neemt geleidelijk toe en het gaat steeds harder regenen

DSC_8932.jpg

Fase 2: Orkaan is dichtbij: de wind is maximaal in de zogenaamde 'eyewall', de zware regenbuien gieren horizontaal door de straten. Er kunnen ook eyewall tornado's voorkomen.

Fase 3: Het oog komt over: de wind valt weg, het wordt zo goed als droog en met een beetje geluk schijnt zelfs de zon en zijn de massieve muren van de rand van het oog zichtbaar

Fase 4: Het oog trekt het land op: de wind neemt opnieuw heel snel toe, nu uit precies de andere richting. Opnieuw maximale wind en tropische regenval

Fase 5: De orkaan trekt weg: de wind en regenval nemen geleidelijk af

GOPR2967.jpg

Bij elke orkaan is er tevens kans op een zogenaamde 'surge': dat is het opzwepen van het oceaanwater door de wind en de luchtdrukverschillen in de orkaan. Vaak zorgen deze voor overstromingen, soms van wel meer dan 5 meter. Het is daarom zaak altijd een uitwijkmogelijkheid te hebben naar hoger gelegen etages in een gebouw of parkeergarage. Afhankelijk van de trekrichting en de precieze topografie van de omgeving komt zo'n surge voorafgaand en tijdens de passage van het oog, of ruim na passage van het oog.

Vanaf het moment dat de wind stormkracht bereikt tot aan het einde van de stormwinden kan zeer variabel zijn, maar is meestal tussen de 2 en 6 uur.

Aan het einde van de orkaan besluiten we wat we doen: is het veilig om weg te rijden en een hotel op te zoeken, of blijven we overnachten in of nabij de auto? Als we mensen onderweg kunnen helpen, nemen we daar de tijd voor.

20170910_185902_01.jpg

Dag 5 (Amerika) of dag 6 (Azië)

Is een reservedag indien de orkaan later komt dat eerst gedacht. Anders rusten we de hele dag uit, bij voorkeur in een comfortabel hotel met zwembad.

bigstock-Tropical-Sea-In-Palawan-Phili-189028135 copy.jpg

Dag 6-7 (Amerika) of dag 7-8 (Azië)

Eventueel onze laatste reservedagen. Anders bezoeken we een stad, nationaal park of andere bezienswaardigheid. Er zijn legio mogelijkheden, enkele voorbeelden vind je hier. Of we blijven bij het hotel en doen het rustig aan.

bigstock--203228227.jpg

Dag 8 (Amerika) of dag 9 (Azië)

Terugvlucht naar huis met aankomst op dag 9.

20170908_193624.jpg
 

GOED OM TE WETEN

Je reist naar verre streken met soms uitzonderlijke omstandigheden. Vaak heb je een visum nodig, maar zeker zul je rekening moeten houden met kleding. Daarnaast hebben veel landen afwijkende stekkers. Omdat we bij deze reis nog niet weten wat precies onze bestemming is, zal je vlak van te voren goed ingelicht worden over een aantal benodigdheden.

Wat wel al eerder geregeld moet zijn is een visum voor Amerika. Dat gaat bijna altijd snel, maar kan ik de praktijk langer duren. Ook al kan het goed zijn dat we niet naar Amerika gaan, verwachten we dat je een visum enkele weken van te voren regelt.

20180215_225902 copy.jpg

Paspoort en visum

Al deze informatie is van toepassing op mensen met Nederlandse nationaliteit. Voor andere landen binnen de EU, zullen de voorwaarden doorgaans niet anders zijn. Als je Nederlandse nationaliteit niet hebt, check dan online wat de exacte voorwaarden zijn voor jou.

Amerika & Puerto Rico

Je hebt een ESTA nodig, een visum dat alleen via internet is aan te vragen. Het duurt doorgaans enkele dagen en de kosten zijn $14. Eenvoudig aan te vragen via de website van US Customs and Border Protection. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Dominicaanse republiek

Een visum is niet nodig. We hebben wel een toeristenkaart nodig, die we op het vliegveld aanschaffen voor €10. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Nicaragua

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Honduras

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Belize

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

El Salvador

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Mexico

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Filipijnen

Een visum is verplicht maar is feitelijk een formaliteit. Bij aankomst op het vliegveld krijgen we een gratis visum voor 30 dagen. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Taiwan

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Vietnam

Een visum is nodig, maar in principe snel te regelen. Daarvoor kopen we een autorisatiebrief zodat we een zogenaamd 'visum on arrival' kunnen aanschaffen bij aankomst op het vliegveld. De totale kosten bedragen circa 35 euro. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

Japan

Een visum is niet nodig. Het paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na terugkeer.

bigstock--195741646.jpg

Vaccinaties en gezondheid

We raden je aan jouw vaccinaties voor DTP en hepatitus A te checken op geldigheid. Zijn ze niet meer geldig, of heb je ze niet, dan worden die aangeraden voor de meeste van de landen waar we naartoe gaan.

Als we naar Vietnam of de Filipijnen gaan, wordt tevens een vaccinatie buiktyfus aangeraden.

Géén van deze vaccinaties is overigens verplicht. Het is jouw eigen besluit wat je wel en niet doet. Check ook de website van vaccinatiesopreis voor veel meer informatie over dit onderwerp.

netstekkers.gif

Stekkers

Het hangt van het land af waar we naartoe gaan. Neem in ieder geval wereldstekkers mee. 

bigstock-Changing-Time-7302171.jpg

Tijdverschillen

In Amerika en het Caribisch gebied is het 5-7 uur vroeger dan in West-Europa. In Azië is het doorgaans 5-7 uur later.

child-fun-jump-69896.jpg

Kleding

We gaan naar warme gebieden met temperaturen overdag rond de 30 graden. Tijdens de avond en nacht wordt het niet veel kouder dan 20 graden. Neem wel een regenjas en -broek mee. Die heb je nodig op de dag van de orkaan. Makkelijk zittende sportschoenen zijn tevens essentieel voor de dag van de orkaan. Je loopt dan ook door overstroomde straten, soms tot kniehoogte.

android-applications-apps-226664 copy.jpg

Telefoon & internet

Waar mogelijk zullen we een WiFi-hotspot installeren in de auto waar je gratis gebruik van kan maken. We vragen je dan wel alle automatische updates van apps en foto's naar cloud-diensten uit te zetten.Het is dan ook vaak mogelijk om via internet te bellen, maar ook hier vragen we je dan om de video uit te zetten.

Skyteam.JPG

Vluchten

We nemen pas een paar dagen van te voren een besluit over de bestemming over de vlucht. Hierdoor zijn de prijzen doorgaans hoger. We verwachten een opslag van €100 tot €500 op de normale ticketprijzen van €400 - €800.

We reizen zoveel mogelijk met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, AirFrance & Delta van SkyTeam.

Hieronder staan enkele voorbeelden van vluchten voor september 2021. Vliegtuigmaatschappijen kunnen hier veranderingen in aanbrengen. De genoemde tijden zijn derhalve ter indicatie. Onze werkelijke vluchten kunnen met een andere vliegtuigmaatschappij zijn en/of met andere (of meer) tussenstops. Een vertrek vanaf een andere luchthaven zoals Düsseldorf is mogelijk als dat een betere aansluiting en reistijd oplevert.

(voorbeelden)

Amsterdam-Miami

Heenreis dag 1: 10:35-17:20 AirFrance via Parijs

Terugreis dag 8/9: 19:40-13:00 AirFrance via Parijs

Amsterdam-Santiago (Dominicaanse republiek)

Heenreis dag 1: 14:30-22:53 Delta via New York

Terugreis dag 8/9: 13:25-13:25 Delta via New York & Minneapolis

Amsterdam-Manilla (Filipijnen)

Heenreis dag 1/2: 17:00-15:25 KLM via Hong Kong

Terugreis dag 9: 07:55-18:20 KLM via Hong Kong